Airconditioning in je woning? Bekijk of jij het energieverbruik kunt verminderen!

  • Posted on
  • Posted in Energie

Sharing is caring!

Uit studies blijkt dat de airconditioning tot 16% van het energieverbruik gebruikt. Het kan oplopen tot 60-70% in warmere gebieden. Een paar veranderingen in uw airconditioningsysteem en uw levensstijl kunnen een aanzienlijke vermindering van het energieverbruik met zich meebrengen.

Het efficiënt instellen van de thermostaat

Stel de thermostaat zo hoog mogelijk in, zonder al te veel afbreuk te doen aan het comfort. Hoe kleiner het temperatuurverschil tussen buiten en binnen, hoe lager uw energierekening. Laat de thermostaat alleen zakken wanneer u koeling nodig heeft. Stel uw thermostaat niet lager dan normaal in voor een snelle afkoeling van uw kamer.

Let op met warme apparaten

Hij koelt uw kamer nooit sneller af en dat kan leiden tot overkoeling van uw kamer en dus tot een hogere energierekening. Zorg ervoor dat de thermostaat niet in de buurt van warmteproducerende apparaten wordt geplaatst, omdat deze de thermostaat kunnen misleiden om een hogere temperatuur dan de kamertemperatuur te detecteren.

Zorg dat je regelmatig onderhoud pleegt

Zorg ervoor dat uw toestel energiezuinig is. Vervang uw oude en inefficiënte unit door een model met een hoge energiezuinige verhouding. Reinig de filters regelmatig om een gelijkmatige luchtcirculatie te garanderen. Stofzuig de registers regelmatig om stofafzetting te voorkomen. Zorg ervoor dat de spoelen in de buitenunit van de airconditioning vrij zijn van vuil, maaisel en bladeren. Inspecteer de kanalen regelmatig en controleer op lekkende kanaalsystemen. Onderhoud uw unit regelmatig op een efficiënt energieverbruik.

Een ventilator is energiezuiniger

Hoewel een airconditioner de lucht koelt, doet hij slecht werk door de lucht te laten circuleren. Een goed geïnstalleerde ventilator blaast de warme lucht weg van je lichaam, waardoor je je koeler voelt. Plafondventilatoren, wanneer ze samen met uw airconditioner worden gebruikt, stellen u in staat uw thermostaatstand met maar liefst 4 graden te verhogen zonder dat dit ten koste gaat van uw comfort.

Mijd warme lucht in je huis

Sluit overdag deuren, ramen en raambekleding als u niet in de buurt van het huis bent om te voorkomen dat de kamers worden verwarmd. Open de ramen ‘s nachts om de warme lucht naar buiten te laten. Terwijl u de gordijnen of schermen kunt gebruiken om te voorkomen dat de warmte binnenkomt, kunt u ook overwegen om zonneschermen of gaasachtige raamschermen te gebruiken die het zonlicht onderscheppen voordat ze de kamer binnenkomen.

Raamfolies reflecteren de warmte voordat deze door het glas kan worden overgedragen. Door veel bomen te planten wordt ook voorkomen dat de verwarmde lucht naar binnen komt. Zorg ervoor dat u de scheuren en lekken in uw muren dichtmaakt om te voorkomen dat er warme lucht naar binnen sijpelt.

Theme BCF By aThemeArt - Proudly powered by WordPress .
BACK TO TOP
shares