Een verzekering voor je waardevolle kunst afsluiten? Lees alles van A tot Z!

Sharing is caring!

Koop kunst omdat je het leuk vindt en omdat het je ontroert, en omdat het je leven verbetert. Het bezit van een kunstcollectie of zelfs een enkel schilderij is een levenslange reis. Wij zijn slechts de tijdelijke bewakers van de kunst voor de volgende generatie om van te genieten.

Maar soms wordt de eenvoudige handeling van het beschermen van onze kunstwerken over het hoofd gezien, vooral voor beginnende verzamelaars. Het is uiterst belangrijk dat u zich verzekert en dat u de juiste dekking regelt.

Hoe werkt een verzekering voor individuele kunst of een collectie?

De markt voor kunstverzekeringen is een gespecialiseerde en vrij beperkte markt, dus het is belangrijk om een verzekeringsexpert in te schakelen die de dekking van de polis begrijpt en vooral de eventuele uitsluitingen of garanties die op uw polis van toepassing zijn, kan uitleggen.

Een “off the shelf” woningverzekering zal niet de dekking bieden die uw kunst verdient – dit soort polissen zijn ontworpen voor een standaard woning en inboedel en strekken zich zelden uit tot een hoge enkelvoudige artikelgrens.

Er zijn een aantal gespecialiseerde verzekeringsmaatschappijen die kunstwerken verzekeren en een op maat gemaakte dekking bieden voor uw schilderijen. Kunstwerk kan bestaan uit schilderijen, beeldhouwwerken, antieke meubels, keramiek, gravures en glaswerk. Een aantal van de voordelen van een kunstverzekering op maat zijn onder andere:

  • Automatische waardevermeerdering na overlijden van de kunstenaar
  • Gedeeltelijke verliesdekking die de kosten van het herstel en de eventuele resterende waardevermindering betaalt.
  • Defecte titel
  • Kunstverlieslijst

Maar in tegenstelling tot wat velen denken, hoeft het regelen van een kunstverzekering niet gepaard te gaan met een duur prijskaartje. Een verzekering kan worden afgesloten in combinatie met uw bestaande woningverzekering door een aparte specialistische kunstverzekering af te sluiten, of u kunt uw kunstverzekering combineren met een woningverzekering.

Beide opties zijn afhankelijk van de waarde van uw collectie en uw huidige woonhuisverzekering.

Wat kun je nog meer doen om je kunt extra te beschermen?

Als uw kunstverzekering eenmaal is afgesloten, moet u uw eigen voorzorgsmaatregelen nemen om de kans op de gevreesde schade van de kunstverzekering zo klein mogelijk te maken.

U kunt enkele eenvoudige stappen ondernemen om uw kunst te beschermen:

  • Houd het stuk uit direct zonlicht
  • Hang je kunst nooit boven een open haard
  • Houd waardevolle stukken uit de buurt van zichtbare ramen
  • Huur een professional in om uw kunst op te hangen
  • Zorg ervoor dat u rookmelders heeft
  • Overweeg een herwaardering van uw kunst om de 3 – 5 jaar.

Als de kunstenaar sterft zal de waarde van uw kunst stijgen – overweeg in dit stadium een herwaardering. Een kunstenaar wordt niet betaald voor zijn werk, maar voor zijn visie.

Theme BCF By aThemeArt - Proudly powered by WordPress .
BACK TO TOP
shares